f34d6dc2-d9cd-4d74-b9a9-d36e3f3ba070jpg

ukdkjpg Centralbanker fra Sverige til Canada overvejer at lave digitale penge, men hvordan vil de nye elektroniske penge tage sig ud, og er det godt eller skidt for Gode Penges sag?
Ingen danske medier skriver om det endnu, så du har en eksklusiv mulighed for at orientere dig og få Gode Penges analyse.

epengejpg

Overordnet er det positivt, at centralbankerne overvejer at lave digitale penge, fordi kontanterne har mistet betydning. Men der er to ubesvarede spørgsmål, som har en stor betydning for, om det er godt eller skidt for Gode Penges sag:

Hvordan kommer centralbankernes nye digitale penge ind i økonomien?
Hvordan kommer vi til at holde de nye digitale penge i praksis?

Kontanter trykker Nationalbanken, og de kommer ud i økonomien, når vi hæver dem i en automat. Digitale penge, som vi kender dem, bliver skabt og kommer ind i økonomien, når private banker udsteder lån. Digitale penge skabt af centralbankerne, lad os kalde dem e-kroner, kan komme ind i økonomien på to måder:

Enten via de private banker på samme måde som kontanterne i dag. Selvom kontanter er trykt af Nationalbanken, skal du have en konto i en privat bank for at kunne hæve kontanter. På samme måde kunne e-kroner komme ind i økonomien via de private banker. Med den model vil pengesystemet i det store hele virke som i dag, og vi undgår altså ikke bobler, kriser og krak.

Eller e-kronerne kunne komme ind i økonomien via statens budget. Altså at e-kronerne bliver sat ind på statens konto og kommer på finansloven, hvorefter regeringen beslutter, hvad pengene skal bruges på.

Regeringen kan altså frit bygge hospitaler, give skattelettelser eller sætte pengene direkte ind på danskernes konti, hvormed e-kronerne ender i hænderne på almindelige mennesker uden at nogen skal låne dem først.

Den sidste model, synes vi, er den optimale måde at sende pengene i omløb, fordi pengene skabes fri af gæld og bliver brugt på det, vores folkevalgte politikere beslutter.

I dag er der to måder vi kan holde vores penge: fysisk med kontanter eller digitalt på en konto, som vi kan se på netbank. Centralbankernes nye e-kroner kan vi komme til at holde på tre forskellige måder:

En mulighed er, at vi får endnu en konto i vores private bank, hvor der kun står e-kroner. Du kan altså se i din netbank, hvor mange penge du har som e-kroner og som digitale penge skabt af de private banker. Det vil ikke ændre vores pengesystem synderligt, fordi private banker stadig vil have kontrollen over betalingssystemet.

En anden måde at holde e-kronerne på er, hvis vi får en konto i Nationalbanken. Det gør os mere uafhængige af de private banker, fordi vi får et offentligt betalingssystem, som staten kan garantere. Og staten kan lade de private banker gå konkurs, hvis de driver dårlig forretning. Det gør det mere risikabelt at have sine penge i de private banker, og mange vil foretrække at bruge Nationalbankens e-kroner. Dermed vil Nationalbanken genvinde kontrol med pengemængden, og måske vil private banker gå over til at formidle e-kroner og ikke selv skabe penge.

Den sidste mulighed er, at du selv kan holde e-kroner på en usb, din telefon eller en anden device. Det vil svare til en elektronisk form for kontanter. Fordelen er, at du har juridisk ejerskab over dine penge og kan kontrollere, hvad der sker med dem. Ulempen er, at du mister dine penge, hvis du mister din device.

Uanset hvad, kommer vi tættere på det pengesystem, vi arbejder for, hvis centralbankerne begynder at lave e-kroner. Det vil øge opmærksomheden om pengesystemet, og det er en kernesten i vores reformforslag, at Nationalbanken kan kontrollere pengemængde ved at have monopol på at skabe fysiske og digitale penge.

Vi håber, du blev klogere på, hvordan fremtidens penge kan forbedre økonomien.

Det lille pengekursus finder du her >>>
bankssjpg
^